Har du frågor? Vi finns tillgängliga på|info@igoprofil.se

Att ge (affärs)gåvor i andra kulturer

Även om det är ett universellt koncept att ge en gåva eller en affärsgåva finns det skillnader i världen när det gäller att ge gåvor och affärsgåvor. Visste du till exempel att det inte är tradition att ge en julklapp i alla länder? För att stärka relationen med dina kunder är det viktigt att förstå de lokala sederna och traditionerna för att ge och ta emot (affärs)gåvor. Låt oss titta på några i den här bloggen:

Skillnaderna inom de europeiska länderna

Reklamgåvor är ett kraftfullt verktyg för att bygga upp varumärkeskännedom och lojalitet i Europa, men det är viktigt att kunna navigera bland kulturella skillnader. Här får du en inblick i hur reklamgåvor kan skilja sig åt på kontinenten:

 • I Tyskland värdesätter man praktiska lösningar och produkter av god kvalitet. Under lång tid konkurrerade tändstickor med pennor i landet, men detta har minskat kraftigt sedan införandet av ”No Smoking Protection Act”.
 • I Österrike var kaffefilter med logga extremt populära som reklamartiklar under 70- och 80-talen som en referens till den kaffekultur som firades med pompa och ståt i landet. Numera är inte kaffefilter utan våfflor mycket populära som gåvor i detta land.
 • Schweiz är känt för sin ostkultur! Tänk på fina ostprodukter, till exempel en ostbricka eller en bra uppsättning knivar.
 • I Frankrike är det tradition att bjuda på en flaska vin till alla möjliga tillfällen. Fransmännen värdesätter elegans och flär som snygga pennor. I det här landet är ”BIC-pennan med 4 färger” också mycket populär som affärsgåva eftersom den väcker minnen från ungdomen.
 • Italienarna uppskattar skönhet och hantverksskicklighet. Lokalt tillverkade lädervaror, som plånböcker eller mobilskal, kan vara ett genomtänkt val. Matvaror och korgar tas också emot väl, men se till att de kompletterar din varumärkesimage.
 • Storbritannien har sett en stor ökning av efterfrågan på hållbara produkter. Britterna värdesätter tradition och funktionalitet; västar, kläder och anteckningsböcker är mycket populära här.
 • Sverige älskar buckethattar, gummiankor och solfjädrar under bröllopssäsongen. Dessutom är blomsterfrön mycket populära, särskilt från växter från den svenska biologiska mångfalden. Och brädspel som Jenga gör sig bra här som reklamgåvor.

Traditionerna i Asien för att ge (affärs)gåvor

Reklamgåvor spelar en viktig roll i affärssammanhang i Asien, där kulturella nyanser formar preferenser och uppfattningar. De är inte bara ett sätt att bygga relationer utan också att visa respekt, och de olika kulturerna i de asiatiska länderna kräver ett nyanserat förhållningssätt till reklamgåvor. Här är några insikter från några östasiatiska länder:

 • Den japanska kulturen präglas av minimalism och estetik, och gåvor är en symbol för respekt och uppskattning. Satsa på högkvalitativa, eleganta föremål som traditionella teserviser, snygga tekniktillbehör eller hantverksmässiga sötsaker.
 • I Kina ska du tänka på symbolik och etikett. Välj gåvor som symboliserar framgång och lycka och kom ihåg att färgen röd symboliserar lycka. Undvik föremål som förknippas med siffran fyra, som anses bringa otur.
 • I Indien värdesätts personlig kontakt. Överväg gåvor som återspeglar lokalt hantverk och lokala traditioner, t.ex. handvävda textilier. Var uppmärksam på kulturella känsligheter och undvik föremål tillverkade av läder eller nötköttsprodukter eftersom kor anses vara heliga inom hinduismen.
 • Sydkoreas teknikintresserade befolkning uppskattar praktiska lösningar och innovation. Trådlösa öronsnäckor, telefonställ eller portabla laddare med varumärkesskydd och söt och trendig design kommer att bli en hit. Koreaner blir också alltmer miljömedvetna, så överväg miljövänliga alternativ.

Gåvor över hela världen

Konsten att ge gåvor är en universell tradition, men som vi har sett kan sederna variera kraftigt mellan olika kulturer.  Det är viktigt att vara medveten om dessa, du kanske har anställda på andra marknader eller olika kulturer i ditt eget team. Här är några viktiga saker att tänka på när du ska ge en gåva i ett annat land:

 • Undersök: Lite efterforskningar räcker långt.  Finns det en särskild färg som förknippas med sorg i mottagarens kultur? En tillsynes harmlös penna med rött bläck kan vara en symbol för otur i vissa länder. Finns det vissa siffror som anses bringa otur? Att förstå dessa nyanser visar respekt.
 • Var omtänksam:  Överväg att köpa in dina presentreklam från lokala hantverkare eller företag på målmarknaden. Det visar respekt för den lokala kulturen och stödjer samhället.
 • Praktiskt: Ett flashigt mobilskal kanske väcker uppmärksamhet i ditt hemland, men det kanske inte fungerar så bra på andra ställen. Ge praktiska gåvor som folk kommer att använda, som återanvändbara vattenflaskor eller mobilladdare.
 • Personifiering:  En liten touch av personifiering räcker långt.  Överväg att lägga till en hälsning på det lokala språket på förpackningen eller erbjuda möjligheten att anpassa en produkt med ett namn eller initialer.

Sammanfattningsvis kan förståelse och respekt för kulturella skillnader avsevärt förbättra dina affärsrelationer över hela världen. Genom att ta dig tid att undersöka och välja lämpliga (affärs)gåvor visar du inte bara respekt och uppskattning utan skapar också meningsfulla kontakter med dina internationella partners och anställda.

Vill du att vi ska hjälpa dig att skapa rätt reklamgåva? IGO Profil-teamet hjälper dig gärna med detta!

By | 2024-06-26T07:58:12+01:00 19 juni 2024|