Har du frågor? Vi finns tillgängliga på|info@igoprofil.se

Screen tryck, digitaltryck eller tampotryck: vad är skillnaden?

När du beställer tryckta produkter från IGO Profil kommer du att stöta på olika trycktekniker. I den här artikeln kommer vi att förklara skillnaden mellan några av dessa tekniker och vilken som är bäst att välja.

Vad är digitaltryck?

Det bästa sättet att förklara vad digitaltryck är att jämföra med en vanlig skrivare du har hemma. En digital skrivare skriver inte bara ut på papper, utan på många fler material. Först rengörs produkterna noggrant och placeras i speciella formar. Dessa passerar genom skrivaren, där ett stort skrivhuvud går väldigt tätt över produkterna och trycker logotypen, texten eller bilden direkt på produkten. Skrivarna är därför många gånger större än ‘standardskrivaren’ bredvid din dator eller laptop, men de fungerar i princip likadant. Det finns speciella digitala skrivare som kan skriva ut 360 grader på till exempel flaskor.

Vilka produkter är lämpliga för digitaltryck?

Digitaltryck används till exempel flitigt för att trycka plast- och plastprodukter som tändare med logotyp, powerbanks med logotyp eller tryckta nyckelringar. Men det är också möjligt att skriva ut vattenflaskor runt om med hjälp av en digitalskrivare. Vanligtvis är det platta, platta produkter, med undantag för flaskorna. Alla produkter är inte lämpliga för digitaltryck. Tänk till exempel på handdukar. Digitaltryck av skjortor är möjligt, men för ett tryck som håller längre är screentryck bättre eftersom färgen då fäster bättre och håller sig vacker längre. Keramik lämpar sig mycket mindre för digitaltryck, eftersom trycket inte tål diskmaskin under lång tid.

Vilka är för- och nackdelarna med digitaltryck?

En digital skrivare kan skriva ut en logotyp direkt på produkten i fyrfärg supersnabbt. Det är fullt möjligt att skriva ut övertoningar och färgövergångar med den här metoden. Även små detaljer kommer till sin rätt. Du har fastnat med CMYK-färgsystemet. Dels är detta en fördel eftersom man kan skriva ut i många färger. Men består din logotyp eller företagsidentitet av en eller flera PMS-färger? Då får du alltid den mest exakta möjliga approximationen av färgerna med CMYK. Men det är fortfarande en uppskattning. Med screentryck eller blocktryck kan PMS (Pantone)-färgen skrivas ut med mycket hög noggrannhet. Läs mer i artikeln om de olika färgsystemen. På grund av den kortare och billigare uppstartstiden lämpar sig digitaltryck även särskilt för små upplagor.

Vad är screentryck?

Screentryck använder ett ramverk som låter bläck passera igenom på vissa ställen. Produkten som ska tryckas läggs helt plant och pressas mot skärmen. Det finns bläck på toppen och med hjälp av en slags linjal trycks bläcket in i produkten över guaze. Beroende på tryck och produkt används ett något grövre eller ett nättare ramverk. Det betyder att bläck bara kommer på produkten på de ställen där skärmen släpper igenom den och så kommer din logotyp eller text att synas på produkten.

Vilka produkter är lämpliga för screentryck?

Screentryck är till exempel mycket lämpligt för tryck på kläder, som tryckta skjortor eller väskor med tryckt logotyp. Screentryck är mycket lämpligt för flexibla material som väskor i polyester, filt, bomull, lin eller RPET. Antalet färger på trycket är också avgörande. Krav är att inte mer än 6 färger används för hela trycket, beroende på produkt. En fördel med denna tryckteknik är att du kan skriva ut på stora format. Perfekt för till exempel väskor och paraplyer. Screentryck är mindre lämpligt för mycket fintryck eller för utskrift av små upplagor.

Vad är tampotryck?

Tampotryckning är en indirekt form av tryckning, där bläcket överförs med hjälp av en silikontryckdyna (tampong). Tampotryck använder en kliché. Detta är en aluminiumplatta i vilken den önskade logotypen har sparats med hjälp av lasergravering. Överst på bilden står en burk med bläck. Detta går över urtaget, vilket gör att urtaget fylls med bläck. Silikontryckdynan trycker sedan på ytan där bläcket finns och överför det till produkten.

Vilka produkter är lämpliga för tampotryck?

Tampongen är flexibel och kan därför anpassa sig till formen på produkten som ska tryckas. Detta gör tampotryck lämpligt för produkter i alla former. Tänk på pennor, golfbollar eller anteckningsböcker. Dessutom kan du med tampotryck också skriva ut bättre detaljer, såsom mindre texter eller detaljerade logotyper, där detta är svårare med screentryck.

För- och nackdelar med screentryck och tampotryck

Både screentryck och tampotryck är tekniker som tar lite mer tid att förbereda. Det är en omfattande process där bläcket förblandas och skärmarna eller tryckta kretsplåtarna måste tillverkas. Exakt inställning av maskinen tar också lite extra tid. Det är därför dessa tekniker är särskilt intressanta för att trycka produkter i större antal. Vid screentryck är det också viktigt att produkterna kan läggas plant.

Den stora fördelen med båda teknikerna är att PMS-färger närmar sig mycket närmare, vilket är inte händer ofta med digitaltryck. Färgen på produkten påverkar detta. Samma PMS-färg ser annorlunda ut på en svart produkt än på en vit produkt. Utskriften håller också längre, även vid intensiv användning. Tampotryck är starkare i små tryck med fler detaljer, medan screentryck är mycket lämpligt för större tryck i en eller några färger.

Tampotryck är också starkt i flerfärgstryck, från 2 till 5 färger, samt screentryck, från 4 till 6 färger. För tampotryck är det en utmaning att skriva ut PMS-färger på en mörk bakgrund, medan screentryck har det mycket lättare på den här delen eftersom mer bläck överförs.

Välja avtrycksplats och teknik

När du har produkter tryckta hos IGO Profil kan du själv välja tryckteknik. Trycktekniken och dimensionerna kan skilja sig åt per produkt och per tryckplats. Klicka på önskad produkt, välj en färg och sedan ser du möjliga tryckplatser. Klicka på en tryckplats så ser du direkt vilka trycktekniker som är möjliga och i hur många färger.

Behöver du hjälp med att välja rätt tryckplats(er) och/eller teknik? Kontakta oss gärna. Vi hjälper dig gärna att säkerställa de bästa produkterna med ett tryck som håller sig vackert länge!

By | 2022-09-23T10:46:50+01:00 31 augusti 2022|