Har du frågor? Vi finns tillgängliga på|info@igoprofil.se

Välkomna en ny kollega: så här gör du hans/hennes första dag oförglömlig!

Den första dagen på ett nytt jobb kan vara spännande och nervkittlande på samma gång. Ny miljö, nya kollegor och kanske ett nytt arbetssätt. Hur trevligt är det inte när du blir vänligt välkomnad till din helt nya arbetsplats? Som arbetsgivare är det dags att få din nya kollega att känna sig bekväm och du får även goda möjligheter för att marknadsföra ditt företag. Anta att du har satt ihop ett fint välkomstpaket: ett personligt kort med ’välkommen nya kollega’, en tryckt vattenflaska, en chokladask eller en canvaspåse med din logotyp. Om din nya medarbetare lägger upp ett foto på detta på sociala medier kommer det att leda till mer varumärkeskännedom och även bidra till employer branding.

I den här bloggen listar vi ett antal tips för att få den första spännande arbetsdagen att gå smidigt, för att hjälpa din nykomling att vänja sig snabbt och för att även gynna ditt företag ur en marknadsföringssynpunkt. Så oavsett om du är en erfaren anställd eller nybörjare själv, kom igång med steg-för-steg-planen nedan för att göra den första arbetsdagen oförglömlig!

Skicka hem en fin present i förväg

Dagarna innan en första dag på jobbet är ofta väldigt spännande. Vad ska du ha på dig, vad tar du med dig och hur blir första intrycket? Som arbetsgivare, dra nytta av detta ögonblick genom att skicka en liten present. Tänk en personlig chokladask, ett bukett blommor eller en annan pryl som är typisk för ditt företag. Vill du göra det ännu mer personligt? Lägg sedan till ett kort där du till exempel presenterar ditt team eller säger att du ser fram emot hans eller hennes ankomst.

Förbered teamet och tillhandahåll en möblerad arbetsplats

Som kollega är det skönt att vara väl förberedd på att en ny medarbetare kommer. Avsätt tid i din agenda för en introduktion och förse den framtida arbetsplatsen med rätt kontorsmaterial: från anteckningsbok till pennor och från hörlurar till musmattor. Det är också trevligt att förse dessa produkter med din egen företagslogotyp. Men tänk också på en fungerande datorskärm och en bekväm kontorsstol.

Var redo i receptionen för att välkomna din nya kollega

Hur skönt är det inte om man omedelbart blir omhändertagen så fort man kommer in i byggnaden? Låt en kollega vänta i receptionen så lämnar du genast ett gott intryck. Eller ännu bättre, lämna över en goodiebag innehållande ett välkomstpaket till den nyanställde. Till exempel med tryckta kontorsmaterial och en personalhandbok eller informativ folder om ditt företag. Din nya kollega kan titta igenom detta hemma. På så sätt lär din nya medarbetare känna ditt företag och ditt företag är med i bilden med familj och vänner.

Planera en introduktion till kollegor

Som kollegor är ni förmodligen nyfikna på varandra. Se till att det finns utrymme för att lära känna varandra och att upptäcka möjliga gemensamma grunder. Eller bara prata om vad ni brukar hitta på på fritiden. Detta gör samarbetet enklare och ger din affärsrelation ett lyft.

Låt honom/henne vänja sig vid den nya arbetsplatsen och ge en rundtur

Visa din nya kollega hans/hennes arbetsplats och ge dem tid att vänja sig vid det. Du kan också använda en present i detta läge: till exempel en vattenflaska med ditt eget namn eller en penna och anteckningsbok med ditt företags logotyp. Den andra delen av dagen kan du ge en rundtur på företaget så att din kollega kan bli bekant med det. Vart man kommer in, vart man tar en kopp kaffe och vart man äter sin lunch. Praktiska frågor, men absolut inte oviktigt!

Lyft fram roliga höjdpunkter under en arbetsdag

Har du en matsal där lunch kan hämtas? Visa det då! Finns det ett pingisbord, en loungehörna eller ett kylskåp någonstans: var noga med att namnge dessa trevliga platser, för de kommer att lämna ett gott intryck 😉

Gå igenom checklistan tillsammans

Många företag har en checklista för att välkomna en ny kollega. Checklistan är inte bara användbar för den nyanställde, utan även för arbetsgivaren själv. På så sätt kan du vara säker på att du inte glömmer några viktiga uppgifter och att allt kommer att fungera smidigt före, under och efter starten av den första dagen. Vi har listat ett antal viktiga delar i checklistan för en ny anställd åt dig:

  • Signera nödvändiga papper såsom anställningskontraktet
  • Överlämna personalbrickan
  • Fixa och kontrollera eventuella inloggningsuppgifter
  • Schemalägg de första mötena i kalendern (t.ex. utbildning i nödvändiga verktyg)
  • Rundtur på fastigheten
  • Diskutera den första dagen

Gå igenom den här checklistan tillsammans, men se till att du inte ger för mycket information den första dagen. En nyanställd har redan mycket nya intryck, det ska också vara roligt första dagen!

Diskutera den första dagen och avsluta den

Äntligen, fira slutet på en framgångsrik första dag! Oavsett om du gör det med en kopp kaffe i cafeterian eller på annat sätt, ta dig tid att fira din nya kollegas ankomst och välkomna honom/henne till teamet. Prata med varandra om dagens gång och hur den personen känner inför det. På så sätt kan ni båda avsluta dagen med en bra känsla!

Förhoppningsvis kan du med dessa tips från steg-för-steg-planen snabbt få din nya kollega att känna sig bekväm och du kan ta de första stegen mot en framgångsrik och långsiktig arbetsrelation.

Ännu fler anledningar till en personlig present

En personlig present är inte bara roligt att ge till en ny medarbetare. Tänk också på tillfällen som en födelsedag på avdelningen eller om du vill sätta sekreteraren i rampljuset för en dag. Det finns faktiskt alltid en anledning till att ge bort en tack present. För ärligt talat, vem skulle inte bli glad för det?

Skulle du vilja ha något speciellt tryckt till din nya medarbetare, men har du svårt att välja vad? Inga problem! Kontakta oss gärna. Vi hjälper dig gärna att ge dina medarbetare ett oförglömligt välkomnande.

By | 2023-09-08T14:47:30+01:00 22 maj 2023|