Har du frågor? Vi finns tillgängliga på|info@igoprofil.se

Miljövänliga material: från bambu till vetehalm

Hållbarhet är mycket viktigt för många företag och det gäller även IGO Profil. I en tidigare artikel kunde du redan läsa om de steg som kan tas mot ett hållbart företag och de miljövänliga produkter som finns i IGO Profil:s sortiment. Det är inte bara viktigt att titta på miljövänliga produkter, utan också på de material som produkterna är tillverkade av. I IGO:s sortiment finns också produkter av olika miljövänliga material. Vad finns det för miljövänliga material? Vi listar dem åt dig.

Varför miljövänliga material är så viktiga

Vad det gäller hållbarhet och miljö finns det olika steg man kan ta som företag. Allt från att källsortera avfall till att ersätta plastmuggarna vid kaffemaskinen. Men man kan också kritiskt undersöka om det är möjligt att förpacka varor på ett hållbarare sätt eller köpa in produkter av miljövänliga material. Produkter av miljövänliga material är inte bara bra för miljön, de håller också länge och står garant för ett positivt varumärke. Tänk till exempel på miljövänliga företagspresenter eller miljövänliga företagsgåvor. Mottagarna märker direkt att du tar hänsyn till miljön. Det finns numera ett brett utbud av produkter tillverkade av olika miljövänliga material. Mer än nog att välja mellan! Men låt oss först berätta lite mer om de olikamiljövänliga materialen och de produkter som tillverkas av dem.

Bambu

Är bambu miljövänligt? Svaret är: ja! Bambu är en av de världens snabbast växande växter och den behöver knappt någon skötsel alls. Nuförtiden kallas bambu till och med för ”det gröna guldet”. Bambu filtrerar CO2 ur luften och är helt återvinningsbart. Bambumaterialet är dessutom mycket starkt och flexibelt vilket gör att det kan användas till många olika produkter: från möbler till tandborstar. Det är därför bambuprodukter blir allt populärare.

På IGO Profil har vi nu ett brett utbud av bambuprodukter, inklusive bambupennor, trådlösa bambu-laddare, bambu-skärbrädor och anteckningsböcker av bambu.

Kork

Kork har gjort en överraskande comeback när det gäller hållbara material. Men vad är kork egentligen? Kork tillverkas av barken från korkekar. Träden behöver inte avverkas för detta. Barken växter helt enkelt tillbaka. Det gör kork miljövänligt. Kork har använts sedan urminnes tider för att täppa till flaskor med och som grytunderlägg och anslagstavlor. Men numera tillverkas många fler produkter av kork eftersom det är ett så starkt och återvinningsbart material.

Populära korkprodukter från IGO Profil:s sortiment är korkpennor, anteckningsböcker med omslag av korkoch ett etui av kork.

rPET

Visste du att alla Coca-Cola flaskor tillverkats av rPet sedan 2020? Detta miljövänliga material blir också allt populärare. Men vad är rPET egentligen? rPet står för ”recycled polyethylene terephthalate”, kort och gott återvunnen plast. Det är inte bara ett hållbart material, produktionen av rPET-material leder också till mindre CO2-utsläpp och mindre vattenförbrukning än när ”vanlig” plast produceras. Plastflaskor samlas in, sorteras, mals och tvättas. Sedan smälts den rena, återvunna plasten ner och ett nytt, miljövänligt rPET-material skapas.

På IGO Profil har vi inte bara rPET dricksflaskor i sortimentet, utan också rPET-pennor,rPET-ryggsäckar, rPET-solglasögon och rPET-paraplyer.

Filt

Vad är filt och vilka fördelar har detta miljövänliga material? Många djur fäller regelbundet päls/hår och av dessa fibrer kan filt tillverkas utan att miljön belastas i onödan. Filt har många fördelar: det absorberar lite eller ingen smuts och fukt, det är ett robust material, det är 100 % biologiskt nedbrytbart och har en naturlig antibakteriell effekt. Materialet används till exempel ofta till filtpåsar.

På IGO Profil kan du också hitta reklamprodukter och företagspresenter av filt. Tänk till exempel på en personlig filtväska eller ett laptopfodral av filt.

Jute

Jute kallas även ”Golden Fiber” på grund av sin gyllene färg och glans. Materialet är ett mycket hållbart alternativ till bomull och nylon. Vad är juteegentligen? Materialet tillverkas av Corchorus, en växt som klarar sig utan extra vattning, gödnings- och bekämpningsmedel. Jorden blir dessutom bördigare av odlingen, växten tar upp CO2 och producerar en stor mängd syre. Materialet är starkt och används därför ofta för tillverkning av jutepåsar som du kan trycka text på.

IGO Profil har flera olika påsar och väskor i sortimentet. Till exempel shoppingbag i jute, jute bärkasse eller en jute ryggsäck.

Vetehalm

Vetehalm känns som plast och håller mycket länge. Det tillverkas av överblivna stjälkar som tas om hand efter veteskörden. Stjälkarna omvandlas till massa och används som råvara till exempelvis bioplast. Detta material är sedan fullt återvinningsbart igen, vilket gör det extra hållbart. Produkter av vetehalm har dessutom en naturlig utstrålning, vilket gör det till ett populärt material.

Populära produkter av vetehalm i IGO Profil:s sortiment är exempelvis pennor av vetehalm,muggar av vetehalm och solglasögon av vetehalm.

Trä

Trä är naturligtvis ett välkänt material, men är trä verkligen miljövänligt? Numera kan man utgå ifrån att all laglig skogsavverkning är hållbar. Nya träd planteras och skogens utveckling främjas. Men var uppmärksam på FSC- eller PEFC-märkningen som garanterar att alla stränga krav på ekologisk odling och social hållbarhet följs. För att utvinna och producera hållbart trä krävs inte så mycket energi, vilket leder till lägre koldioxidutsläpp. Det gäller även återvinning av trä. Detta gör att certifierat trä kan räknas till miljövänliga material.

Det finns många alternativ när det gäller produkter tillverkade av hållbara träslag på IGO Profil. Exempelvis träpennor, blyertspennor och träspel.

Miljövänliga julklappar

Det finns också många miljövänliga alternativ när det är dags att välja (företags)julklappar. Med en miljövänlig julgåva visar du att du som organisation vill bidra till en bättre miljö. Välj ett julgåva med produkter som är tillverkade av miljövänliga material eller tryck din logotyp på en miljövänlig företagsgåva. Läs också artikeln med svar på ett antal vanliga frågor om julgåvor för mer information om vad vi på IGO Profil kan erbjuda.

IGO Green

När du beställer produkter från IGO Profil bidrar du redan till en bättre miljö. Vid varje beställning donerar IGO nämligen en procentandel till One Tree Planted, en organisation som planterar ut nya träd. Ju större order, ju fler nya träd. Det är IGO Green!

Vill du veta mer om våra miljövänliga företagsgåvor?

Vill du som företag veta mer om möjligheterna att ge bort miljövänliga företagsgåvor? Ta kontakt med våra medarbetare. Vi hjälper dig gärna att göra smarta, miljövänliga val. På väg mot en bättre miljö, tillsammans!

By | 2023-07-11T09:36:46+01:00 22 september 2021|