Har du frågor? Vi finns tillgängliga på|info@igoprofil.se

Så får du dina anställda att röra på dig!

Vi påminns om och om igen hur viktigt hälsa är. Som arbetsgivare vill du naturligtvis att dina anställda ska vara friska och i bra form. I en tidigare blogg har vi redan gett smarta tips på hur du kan hålla dina medarbetare glada och motiverade. Men hur motiverar du dina anställda att röra på sig mer och hålla sig friska och vältränade? I den här artikeln kommer vi att ge dig några idéer om vad du som arbetsgivare kan göra för dina anställda när det kommer till idrott och hälsa. Utnyttja dessa möjligheter!

Dina anställda blir gladare och mer produktiva

Olika studier visar vikten av att ha friska medarbetare. De är mer produktiva, jobbar hårdare, är mer motiverade och blir sjuka mer sällan. Träning är inte bara bra för kroppens tillstånd, utan också för hjärnans tillstånd. Förutom den positiva effekten på produktiviteten är friska och vältränade människor också gladare.

Guiden till träning

Hur mycket motion bör du ha? WHO har fastställt riktlinjer för vuxna (18 år och äldre):

  • Träning är bra, mer motion är bättre
  • Minst 150 minuters intensiv träning per vecka
  • Aktiviteter för att stärka muskler och skelett och för äldre balansövningar minst två gånger i veckan
  • Undvik att sitta stilla under långa perioder

Speciellt om du har ett kontorsjobb kan det vara utmanande att följa dessa riktlinjer. Som arbetsgivare har du möjlighet att bidra till detta och motivera.

Träna på arbetstid?

Men hur får man egentligen sina anställda att röra på sig mer? Ett första gyllene tips är att ge dina medarbetare möjlighet att röra sig på arbetstid. Men det handlar inte så mycket om att få dina anställda att göra en timmes träningsliknande träning på arbetstid utan det finns många andra möjligheter att kombinera idrott och arbete och få mer motion. Uppmuntra dem till att ta en promenad under lunchrasten eller ta trappan istället för hissen oftare. Hitta smarta sätt att kombinera träning och arbete. Eller organisera en rolig sportaktivitet eller sportdag.

Årlig utmaning!

Vi har redan nämnt att det är bra att sätta ett specifikt mål. Ett riktigt roligt sätt att dra nytta av detta är att komma på en utmaning och knyta den till ett mål. Överväg t.ex. ”Cykla till Paris” utmaning. Alla registrerar sina kilometer i en app och den första som når målet vinner ett pris! För fler idéer, se vår artikel om att organisera en sportutmaning. Ge dina anställda en aktivitetsmätare för att registrera deras körsträcka. Få den här aktivitetsspåraren tryckt med din logga och ge lite branding!

Cykla oftare

Cykling främjar också helt klart hälsan. Allt fler arbetsgivare erbjuder leasing av en tjänstecykel, som givetvis även kan användas privat. En motivationsfaktor för anställda att köpa en bra cykel och cykla mer. På så sätt gör du inte bara en bra insats för dina anställdas hälsa utan du gör också något för miljön. Vill du ta ännu mer hållbara steg? Läs då vår blogg med tips för en hållbar verksamhet.

Ge bort sportgåvor

Ett annat sätt att motivera anställda att träna är att ge dem läckra sportpresenter. Lägg t.ex. ett sportpaket tillsammans som innehåller produkter för att hålla sig frisk och i form. Tänk på saker för promenader eller jogging, en tryckbar retrosportväska, ett gymset med logga för träning hemma eller andra sportkläder. Få sportartiklarna tryckta med din logga och skapa igenkänning av ditt varumärke.

Kom också ihåg att äta hälsosamt!

Förutom att motivera dina anställda att träna mer är det också viktigt att vara uppmärksam på en hälsosam kost. Men hur motiverar du dina anställda att äta hälsosammare? Ett sätt kan vara att anordna en workshop om hälsosam matlagning eller att göra lunchen i matsalen hälsosammare. Alternativt, ge dem praktiska matlådor så att de kan ta med sin egen hälsosamma lunch till kontoret, till exempel: en Mepal Lunchpott eller en Mepal Saladbox. Även praktiskt för anställda som reser mycket. För fler tips, se vårt blogginlägg om att främja hälsosamma luncher. På så sätt får du dem att fundera över möjligheterna att äta hälsosammare.

Drick tillräckligt med vatten

Förutom kosten vet vi att det är viktigt för hälsan att dricka tillräckligt med vatten. Förutom att öka den fysiska prestationsförmågan påverkar det bland annat energinivåer och hjärnfunktion, förebygger och lindrar huvudvärk, förbättrar tarmrörelserna och säkerställer njurfunktionen. Vi går mer på djupet med artikeln ”Drick vatten: Allt du behöver veta.” Det finns alltså många anledningar att dricka vatten, och ändå är det ofta svårt att nå den rekommenderade mängden på 1,5 till 2 liter per dag. Som arbetsgivare har du möjlighet att hjälpa till med detta. Ge t.ex. dina anställda en vacker vattenflaska med logga eller individuellt namn för kontoret och på språng, eller sätt upp vattenautomater i företaget.

Låt dig inspireras av dessa idéer för att motivera dina anställda att hålla sig friska och i form. Inte bara du som arbetsgivare gynnas av detta, utan framför allt drar dina anställda själva långsiktiga fördelar av det. 

By | 2024-02-12T08:41:04+01:00 9 februari 2024|